Hantera anmärkningar efter besiktning

Om ditt fordon har fått anmärkningar efter en besiktning kan det vara svårt att veta exakt vad du ska göra för att lösa problemen. Vi hjälper dig att förstå hur du hanterar anmärkningar, var du kan hitta hjälp och hur du bokar en efterkontroll för att säkerställa att ditt fordon blir godkänt.

Åtgärda problemet

När du fått en anmärkning efter besiktningen är första steget att åtgärda problemet så snart som möjligt. Anmärkningen kommer att specificera vilket område som behöver åtgärdas, t.ex. bromsar, ljus eller däck. Om du är osäker på hur du ska åtgärda problemet kan du kontakta en mekaniker eller fordonstekniker för hjälp och rådgivning.

Hitta hjälp

Om du inte kan åtgärda problemet själv kan du söka hjälp från en professionell verkstad eller mekaniker. De kan ge råd och utföra reparationer för att säkerställa att ditt fordon uppfyller kraven för att bli godkänt vid en efterkontroll. Se till att välja en pålitlig verkstad med bra recensioner och rimliga priser. Du hittar lättast bilverkstäder i närheten genom att boka bilservice på nätet.

Boka en efterkontroll

När problemet har åtgärdats måste du för vissa anmärkningar boka en efterkontroll hos ett certifierat besiktningsföretag, såsom Bilprovningen, Dekra, Carspect, Opus Bilprovning eller Besikta Bilprovning. Vid efterkontrollen kommer besiktningspersonalen att kontrollera att problemet har åtgärdats och att fordonet nu uppfyller de krav som ställs för att bli godkänt.

Om du behöver återbesök hos besiktningsföretag beror på vilken typ av anmärkning som har utfärdats under besiktningen. Vissa anmärkningar kan kräva en återkontroll för att verifiera att problemet har åtgärdats, medan andra anmärkningar kan hanteras av bilverkstäder utan att fordonet behöver genomgå en återkontroll. Om fordonet får en anmärkning som inte kräver en återkontroll kan du be en bilverkstad att åtgärda problemet. Det är en bra idé att be verkstaden att dokumentera reparationen, så att du kan visa upp det för besiktningsföretaget om det skulle behövas i framtiden.

Notera att vissa anmärkningar, särskilt de som rör säkerhetsrelaterade delar av fordonet, oftast kräver en återkontroll för att säkerställa att problemet har åtgärdats på rätt sätt. Om du efter att ha läst besiktningsprotokollet är osäker på om en återkontroll krävs för en specifik anmärkning, kontakta det besiktningsföretag som genomförde den ursprungliga besiktningen för rådgivning.

Observera att du vanligtvis måste genomföra efterkontrollen inom en viss tidsram (ofta 1 månad) efter den ursprungliga besiktningen. Missar du denna tidsfrist kan du riskera att få körförbud och böter.