Besiktning av A-traktor

A-traktorer, ibland felaktigt refererade till som epatraktorer, är ombyggda personbilar som används för att dra lättare laster och är populära bland ungdomar. I denna guide går vi igenom vad som gäller vid besiktning av A-traktorer i Sverige, samt vilka krav och kontrollpunkter som gäller för att säkerställa att din A-traktor uppfyller lagkraven och är säker att använda på vägen.

Krav för A-traktorer

A-traktorer måste uppfylla vissa krav enligt svensk lagstiftning:

Förberedelser inför besiktning

För att öka chanserna att din A-traktor klarar besiktningen utan anmärkningar är det viktigt att göra några förberedelser:

 1. Kontrollera registreringsbeviset - Se till att ditt registreringsbevis är uppdaterat och korrekt, samt att det överensstämmer med din A-traktor.
 2. Se över bromssystemet - Kontrollera att bromsarna fungerar som de ska och att de är i gott skick.
 3. Testa belysningen - Se till att alla lampor fungerar, inklusive strålkastare, blinkers och bromsljus.
 4. Undersök däck och hjul - Kontrollera att däcken är i gott skick och har tillräckligt mönsterdjup samt att hjulen är väl fastsatta.
 5. Granska bilbälten och säkerhetssystem - Se till att bilbältena fungerar korrekt och att eventuella säkerhetssystem, såsom ABS, fungerar som de ska.

Viktiga kontrollpunkter vid besiktning

Under besiktningen av en A-traktor kommer följande kontrollpunkter att granskas:

 1. Identifiering - Fordonets identitet och märkning, inklusive registreringsbevis och chassinummer.
 2. Maxhastighet - Kontroll av att A-traktorns maximala hastighet är 30 km/h.
 3. Bromssystem - Kontroll av bromsarnas funktion, skick och prestanda.
 4. Belysning och reflexer - Granskning av att alla lampor och reflexer fungerar och är i gott skick.
 5. Däck och hjul - Kontroll av däckens skick, mönsterdjup och lufttryck samt hjulens fäste.
 6. Styrning och hjulupphängning - Granskning av styrningens funktion och hjulupphängningens skick.
 7. Bilbälten och säkerhetssystem - Kontroll av bilbältenas funktion och skick samt granskning av eventuella säkerhetssystem såsom ABS.
 8. Kaross och chassi - Kontroll av att kaross och chassi är i gott skick och utan skador som kan påverka fordonets säkerhet.
 9. Övriga krav - Kontroll av att A-traktorn uppfyller övriga krav enligt lagstiftning, såsom skatt, trafikförsäkring och eventuella avgassystem.

Genom att följa dessa förberedelser och vara medveten om de viktiga kontrollpunkterna vid besiktning ökar du chansen att din A-traktor klarar besiktningen utan anmärkningar. Tänk på att säkerhet är högsta prioritet, både för dig och för andra trafikanter, så se till att din A-traktor alltid är i gott skick och uppfyller gällande lagkrav.